Pressmeddelande 22 september 2015

Varför faller alltid smörgåsen med smöret nedåt?

Den frågan besvaras på Forskartorget 2015 på Bokmässan i Göteborg 24-27/9. Patrik Norqvist, universitetslektor i rymdfysik vid Umeå universitet och känd från bl a TV reder ut begreppen på torsdag morgon på torget. I år bjuder vi på 74 olika föredrag i femton fullmatade minuter för varje punkt. Några av rubrikerna: ”Fucking svenska”, ”Humaniora i en algoritmisk framtid”, ”Munkavle eller megafon”. ”Ett hav av plast”, ”Molekylär gastronomi”, ”Vem äger stulen konst?”, ”Det gudlösa folket”. Kort sagt, vi blandar högt med lågt och bredd med djup.

Programarrangörerna är lika varierade. Här återfinns, bland många andra, Albert Bonniers förlag, Konstfack, ett stort antal av våra universitet och Karolinska Institutet. Ambitionen är som alltid att presentera forskning på ett tvär- och populärvetenskapligt sätt. I år uppmärksammar vi det internationella ljus- och jordåret liksom lyfter fram designforskningen genom vårt samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, som driver designprojektet People Powered Future tillsammans med en rad olika organisationer. Missa inte Designcaféet kl 09 00 fredagen den 25/9 där bl a Ezio Manzini, professor vid Politecnico di Milano medverkar.

Riksbankens Jubileumsfond, en av torgets huvudarrangörer, har ett stort antal program som bland annat berör yttrandefrihet, svenskspråkighet, ”Författaren som kändis” med avstamp i Strindberg och så Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som talar under rubriken ”Kompetens framför kön”.

Fri entré till Forskartorget

Hela programmet finns att läsa på www.forskartorget.se och även i pappersform på mässan. Som vanligt är det fri entré till samtliga program på Forskartorget. Det är bara att bege till monter
B05:72.

Varmt välkomna,
Mona Holmfors
Projektchef
mona.holmfors@forskartorget.se
Mobil 070-583 38 11

Det här är Forskartorget 2015:
Huvudarrangörer är Kungliga Vitterhetsakademien, Riksbankens Jubileumsfond och Vinnova. Medarrangörer är Forte: Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd och Vetenskapsrådet. Utställningspartner är SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign och mediepartner är Region Västerbotten. Montersponsor är Akademiska Hus.