Rapportering 2014

Forskartorget har blivit en etablerad kunskapsarena bland forskare, fackfolk och inte minst allmänhet på Bokmässan. Det är en uppskattad plats, där man utbyter kunskap, tankar och åsikter under fyra intensiva dagar. Ett oftast fullsatt auditorium lyssnade nyfiket på högaktuella och spännande program som presenterades från scenen av etablerade forskare. Vi bjöd som vanligt på den allra senaste kunskapen om aktuella samhällsfrågor i sjuttiofem enskilda program av ett hundratal forskare och ett femtiotal arrangörer. Programmen på scen handlade om filantropi, läsning, om hur det är att vara forskare, historia, språkvetenskap, hälsa, miljö och mycket annat. Besökarna fick ta del av de allra senaste forskningsrönen och spännande upptäckter. För att uppmärksamma att näringsfriheten fyllt 150 år samarbetade vi i år med Centrum för Näringslivshistoria, som deltog med en egen utställning i montern och som dessutom gett ut en bok om näringsfriheten.

Tillsammans med Vetenskap & Allmänhet anordnades ett Science Café för skolelever och deras lärare. Här kunde barnen äta frukost och lyssna till aktuell forskning om höstlöven och prata direkt med forskaren. Allt detta skedde i vår monter som är inspirerad av gröna universitetsområden, antikens amfiteatrar och innovativa miljöer. Montern är ett samarbete med Akademiska Hus.

Årets besökare

Liksom tidigare år hade vi en mycket välbesökt monter med representanter från en rad olika yrkeskategorier. De största grupperna är bibliotekarier, vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter) samt lärare och skolledare. Forskartorget är också populärt för journalister, författare och konsulter inom olika områden liksom för ett ökande antal ingenjörer och forskare. Vi är också glada över att ett stort antal studenter hittar till oss.
Åhörare och publik hade alla möjlighet att ge respons på Forskartorget. Vi har nämligen en postlåda där de spontant kan lämna meddelanden om vad de tyckte var bra, vad de ville höra mer om och kanske också vad som saknades. Här är några röster från 2014:

 • Det bästa är att forskningen presenteras så att man förstår vad det handlar om. Uppskattade också att publiken fick vara med på ett hörn och man kunde diskutera direkt med forskaren.
 • Jag tycker Forskartorget är populärvetenskap med kvalitet och på hög nivå.
 • Jätteroligt att höra entusiastiska föreläsare som kunde sina saker.
 • Så här tyckte arrangörer och medverkande

  Flertalet arrangörer och medverkande är mycket nöjda med servicen på plats på Forskartorget. De är även nöjda med information och kommunikation redan i första kontakten med projektledningen. Gradängen för åhörare och scenens placering uppskattades av de medverkande som upplevde att de fick en fin närkontakt med publiken och dessutom kunde koncentrera sig bra under sina framföranden. Forskarkiosken, på monterns utsida, var mycket uppskattad. Här gavs möjlighet till att knyta kontakter, köpa böcker och samtal. Många var glada för alla trevliga kommentarer de fick efter sina föredrag, ”en förmån att få tala på Forskartorget” som någon sade.

  Här är några fler röster:

 • För mig vad det verkligen en nyttig ögonöppnare att medverka och redovisa min forskning inför publik. Det vill jag gärna göra om.
 • Många besökare, intresserade lyssnare, stimulerande samtal och nya kontakter. Jag kommer tillbaka!
 • Självklart kommer vi åter även 2015, Forskartorget har blivit en riktig tradition för oss.
 • Marknadsföring av Forskartorget

  Forskartorget och programmet marknadsfördes via webbplatsen forskartorget.se, via en tryckt programkatalog, via kalendariet i Bokmässans Mässtidning samt på bokmassan.se . Allt detta i samarbete med designbyrån Bläck & Co. Dessutom länkade flertalet av arrangörerna till Forskartorgets program på sina hemsidor.

  Under de fyra dagarna livetwittrade och instagrammade vi flitigt under namnet Forskartorget. Vi knöt till oss universitet, forskare och andra som intresserar sig för forskning liksom för vårt dagsprogram. Responsen var omedelbar, vi fick igång många retweets och ett antal nya, relevanta följare.

  Filminspelningar

  Många av programmen finns inspelade på film. Om du inte själv hade möjlighet att vara på plats och närvara kan du ta del av dem långt efteråt. Det finns att se här på forskartorget.se, eller genom att googla forskartorget + youtube.

  Forskartorget framöver

  Umeå är Europas Kulturhuvudstad 2014. Och Forskartorget är med – mellan den 6-7 december är vi på plats med ännu ett fullmatat program. Satsningen är en del av vår långsiktiga utveckling, på sikt kommer fler platser att få besök av Forskartorget på turné.