Rapportering 2015

Forskartorget har blivit en etablerad kunskapsarena bland forskare, fackfolk och inte minst allmänhet på Bokmässan. Det är en uppskattad plats, där man utbyter kunskap, tankar och åsikter under fyra intensiva dagar. Ett oftast fullsatt auditorium lyssnade nyfiket på högaktuella och spännande program som presenterades från scenen av etablerade forskare. Vi bjöd som vanligt på den allra senaste kunskapen om aktuella samhällsfrågor i åttio enskilda program av ett hundratal forskare och ett femtiotal arrangörer. Programmen på scen handlade om design, fysik, astronomi, om hur det är att vara forskare, historia, språkvetenskap, hälsa, miljö och mycket annat. Besökarna fick ta del av de allra senaste forskningsrönen och spännande upptäckter.

I år samarbetade vi med designprojektet People Powered Future som drivs av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign i samarbete med en rad olika designorganisationer. På torget presenterades det senaste inom designforskning, designutbildning och på vilket sätt du själv kan delta i debatten. Samtliga designprogram som presenterades kan du läsa om på webben och på SVIDs hemsida. Fredagen inleddes med en designfrukost med diskussion utifrån temat Design, when everybody designs.

Publiken

Närmare 9 000 personer besökte i år Forskartorget. Årets publikfavoriter var bland annat följande program: Fysikshow med Patrik Norqvist, Umeå universitet, Det gudlösa folket med David Thurfjell, Södertörns högskola, Historisk rättvisa med Göran Collste, Linköpings universitet, Krig och fred i Israel och Palestina med Lisa Strömbom, Lunds universitet, Den svåra konsten att leva, Ulf Ellervik, Lunds universitet, arrangerat av Fri Tanke Förlag och Kompetens framför kön med Agnes Wold, Göteborgs universitet, arrangerat av Riksbankens Jubileumsfond.

Som tidigare år hade vi en mycket välbesökt monter med besökare från en rad olika yrkeskategorier. De största grupperna är bibliotekarier, vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter) samt lärare och skolledare. Forskartorget är också populärt för journalister, författare och konsulter inom olika områden samt för ett ökande antal ingenjörer och forskare. Vi är också glada över att ett stort antal studenter hittar till oss.
I år erbjöd vi en fysikshow som lockade ett hundratal högstadieelever. Här följer några kommentarer om vad publiken tyckte:

  • Kombinationen av att först lyssna till forskaren och sedan ha möjlighet att prata med densamma direkt efter gör besöket på Forskartorget till en helhetsupplevelse.
  • Forskartorget gör mig nyfiken på att få veta och lära mig mer.
  • Föreläsarna är skickliga och föreläser på ett begripligt och engagerande sätt så att man förstår även lite svårare ämnen.

Så här tyckte arrangörer och medverkande

Flertalet arrangörer och medverkande är mycket nöjda med servicen på plats på Forskartorget. De är även nöjda med information och kommunikation redan i första kontakten med projektledningen. Scenens placering uppskattades av de medverkande som upplevde att de fick en fin närkontakt med publiken och dessutom kunde koncentrera sig bra under sina framföranden. Forskarkiosken, på monterns utsida, var mycket uppskattad. Här gavs möjlighet till att knyta kontakter, köpa böcker och fortsätta samtalet.

Här är några röster:

  • Det är en stor förmån att få tala på Forskartorget!
  • Fantastiskt att få berätta om sin forskning inför så många besökare som förutom att de lyssnade intresserat också kom fram till mig efteråt för att få veta mer.
  • Forskartorget har blivit en återkommande arena för oss. Vi kommer att delta flera år framöver.

Marknadsföring av Forskartorget

Forskartorget och programmet marknadsfördes via webbplatsen forskartorget.se, via en tryckt programkatalog, via kalendariet i Bokmässans Mässtidning samt på bokmassan.se . Allt detta i samarbete med designbyrån Bläck & Co. Dessutom länkade flertalet av arrangörerna till Forskartorgets program på sina hemsidor.

Under de fyra dagarna livetwittrade och instagrammade vi flitigt under namnet Forskartorget. Vi knöt till oss universitet, forskare och andra som intresserar sig för forskning liksom för vårt dagsprogram. Responsen var omedelbar, vi fick igång många retweets och ett antal nya, relevanta följare.

Filminspelningar

Nytt för i år var ett samarbete med Region Västerbotten som gjorde det möjligt att livestreama från torget. Många av programmen finns även inspelade på film som enskilda program. Så om du inte själv hade möjlighet att vara på plats kan du ta del av dem långt efteråt. Några exempel finns att se här på forskartorget.se, hittar du inte de program du letar efter så kontakta oss.

Forskartorget framöver

Forskartorget går nu in i en långsiktig utveckling, då vi på sikt kommer att besöka fler platser med Forskartorget på turné.

(Edit)