Vad har din forskning handlat om?
Jag har, inspirerad av forskningsinriktningen kallad litterära geografi, ägnat mig åt ett antal franska romaner från främst 1800-talet för att se vilken betydelse staden Paris har som centrum för handlingen. Ingen annan stad har varit så starkt förknippad med litteratur som just den franska huvudstaden. Särskilt uppmärksammar jag flanören, en typisk gestalt såväl i verkligheten som i litteraturen, och studerar även författarnas egen relation till sin stad, följer dem i spåren under deras vandringar och strövtåg i huvudstaden.

Vad berättade du om på Forskartorget?
Jag berättade bland annat om Balzac för vilken Paris var det stora kärleksobjektet, om Baudelaire, skaparen av en modern stadspoesi, och om Zola som skildrar det moderna Paris med nya varuhus med förföriskt lockande skyltfönster. Jag tog även upp Victor Hugos ringare Quasimodo, som har den mäktiga katedralen Notre-Dame både som hem och fädernesland. Georges Simenons kommissarie Maigret är också han nästan sammanvuxen med Paris. Jag dröjde likaså vid Patrick Modiano, som i sina romaner skriver  om ett svunnet Paris, en minnenas stad.

Vad läser du helst själv när du får tid?
Jag läser gärna biografier av alla slag och försöker följa med i den nyare franska litteraturen. Och så älskar jag att njuta av de många konstnärligt och skickligt utformade bilderböcker som kommer ut.

Lena Kåreland presenterade programmet, Författarnas Paris – Från Balzac till Modiano på Bokmässan Play.

Programmet arrangerades i samarbete med Appell Förlag och kan fortfarande ses på Bokmässan Play.
Foto: Stefan Tell/Astrid Lindgren Memorial Award

Aktuell bok:
Franska flanörer – Författarnas Paris, från Balzac till Modiano
Lena Kåreland
Appell Förlag, september 2021