RapportBokmässan26–29 september 2024
70
PROGRAM
117
FORSKARE
5900
BESÖKARE
42
ARRANGÖRER
SAMMANFATTNING
Forskartorget fortsätter att vara Bokmässans största arena för populärvetenskap. Arenan där forskare presenterar aktuella forskningsresultat, dels genom korta program och debatter på Forskartorgets scen, dels genom att presentera litteratur i Forskarkiosken, torgets skyltfönster för aktuella böcker och skrifter. I år fanns Forskartorget på plats på Bokmässan i Göteborg, 26–29 september 2024 med scen, salong och utställning. Tusentals besökare kom för att lyssna till programmen, samtala med forskarna och besöka årets bokbord.
På Forskartorget presenteras den allra senaste forskningen inom samhällsvetenskap, historia, litteratur, språk, medicin, teknik, utbildningsvetenskap och mycket mera. I år deltog 117 forskare och 42 programarrangörer. 70 program var planerade att presenteras, varav sju (7) program var halvtimmesprogram. Övriga program presenterades som en akademisk kvart (15 minuter vardera). Tre (3) program ställdes in med kort varsel.
Könsfördelning av årets forskare
Årets besökare
I år hade Forskartorget en mycket jämn ström av besökare till de enskilda programmen. Det var allt mellan 30–140 besökare under ett enskilt program. Till besöksantalet räknas även de som följde programmet via Forskartorgets livesändning. Detta blir en snittsiffra på 60 besökare per program.
Till antalet räknas även alla besökare till Forskarkiosken och Forskartorgets bokbord och utställning.
Besökare per dag
Tor 26 sep 877 personer (15 program)
Fre 27 sep 1277 personer (20 program)
Lör 28 sep 1260 personer (18 program)
Sön 29 sep 708 personer (14 program)
ARRANGÖRER
I år deltog 42 programarrangörer med program på Forskartorgets scen. För att höra hur dessa upplevt samarbetet med Forskartorget innan, under och efter mässan, skickades ett frågeformulär ut via mejl till samtliga arrangörer. Här följer svar från 20 programarrangörer.
Arrangörernas främsta syfte att delta
Vi får ett rätt entydigt svar med lite olika nyanser. När den tillfrågade representerar ett universitet eller högskola är svaret att den främsta orsaken till att de deltar bland annat är att lyfta intressant forskning vid sitt lärosäte. När samma fråga ställs till en representant för ett bokförlag är svaret att det är viktigt att kunna lyfta fram vetenskaplig bokutgivning. För vissa av programarrangörerna är svaret både och, att lyfta fram intressant forskning och att presentera aktuell bokutgivning.
”Tack för er närvaro på Bokmässan! Ni är en viktig scen och fyller en viktig plats i programmet. Det är både roligt och viktigt att forskningen lyfts, inte minst i en tid av så mycket desinformation och faktaresistens. Och ert anmälningsförfarande är det smidigaste jag stött på på Bokmässan. Inget krångel!”
Har arrangörerna fått god information innan deltagande?
Alla tillfrågade programarrangörer svarar att det fungerat bra med informationen. Att det varit tydlig skriftlig information och snabb respons från Forskartorgets sida. En av arrangörerna som varit med många år svarar att allt har fungerat fint då vi gjort det i många år.
Besökskategorier som arrangörerna främst vill nå
Det finns två tydliga målgrupper som programarrangörerna önskar nå. Hälften av programarrangörerna svarar att de önskar nå en bred allmänhet med sina program. Därefter följer de som önskar nå professionella verksamma inom skola, högskola och universitet samt övriga inom utbildningssektorn som lärare, forskare och studenter. Därutöver specifika grupper, tillexempel: historie- och forskningsintresserad allmänhet, och kemiintresserade. Representanter för bokförlagen är intresserade av forskarsamfundet men också vanliga läsare intresserade av facklitteratur och populärvetenskap.
”Väldigt fint uppbyggd scen, som skapade ett tydligt rum i rummet. Tekniken fungerade klanderfritt. Vi är dessutom mycket nöjda med ert arbete och kontakten med er har varit utmärkt.”
Fungerade hantering och försäljning av böcker bra?
De flesta arrangörer som hade en bok kopplat till programmet på scen svarar att allt fungerade bra. Många av de tillfrågade arrangörerna svarar att detta inte var aktuellt för deras del. De hade inte någon bok kopplat till programmet. Någon arrangör svarar att det var lite otydligt om man fick sälja böckerna i Forskarkiosken efter programmet. En arrangör föreslår att puffa mer för boken i fråga i direkt anslutning till programpunkten. Detta genom att ställa fram boken på Forskartorgets disk redan när programpunkten startar, gärna med information om boken och författaren som är aktuell på scen.
Arrangörernas åsikt om eftersnacket i Forskarkiosken
De flesta svarar att eftersnacket i kiosken är ett bra inslag och fungerade bra samt att de hade flera intressanta diskussioner efter genomförda program på scen. Några arrangörer svarar att de först ”nyttjade” Forskartorget och sedan fortsatte eftersnacket i egen monter. Representanter för bokförlag säger att det fungerade bra och att signerade böcker såldes. En arrangör svarar att de upplevde givande samtal i kiosken men att de inte känt till Forskarkiosken i förväg. Om de känt till den hade de kunnat bjuda in gäster till samtal i kiosken. En representant för ett bokförlag svarar att de själva hade kunnat vara tydligare i kommunikationen med sina forskare om hur Forskarkiosken fungerar.
”Utan tvekan Bokmässans bästa scen. Att från scenen få prata till en publik som är där för att lyssna är både roligt och givande. Att därtill få stanna kvar en stund efteråt och svara på frågor från nyfikna besökare gjorde insatsen ännu bättre.”
Kommer din organisation tillbaka nästa år?
De flesta av de tillfrågade arrangörerna svarar att de gärna medverkar på Forskartorget även nästa år. Flera bokförlag svarar redan nu att de nästa höst kommer att ha böcker som är relevanta att presenteras på Forskartorget. Ett par av arrangörerna svarar att de gärna deltar men att det kommer att bero på om de får ihop finansiering för medverkan. En annan arrangör deltar gärna nästa år om arrangören hittar samarbetspart eller sponsor.
BESÖKARE
Under årets Forskartorg delades en publikenkät slumpmässigt ut till besökarna i direktanslutning till programmen på scen. Sammanlagt svarade 85 personer i enkätundersökningen.
Vilka kom och besökte årets Forskartorg?
Forskartorgets största besöksgrupper under mässan var åldersgrupperna 36–45, 46–55 och 56–65 år. Flertalet lärare, bibliotekarier, forskare och studenter besökte Forskartorget i år. Bokmässan fortsätter med en särskild gymnasiedag under mässan. Denna gång på fredag 26 september då gymnasieelever bjöds in till mässan. Förutom lärare, bibliotekarier, forskare och studenter hittar vi främst besökare inom yrkeskategorierna: rektorer, övrig skolpersonal, läkare, sjuksköterskor, logopeder, ingenjörer, programmerare och producenter.
- lärare
- rektorer
- övrig skolpersonal
- bibliotekarier
- forskare
- studerande
- elever
- läkare
- sjuksköterskor
- logopeder
- ingenjörer
- programmerare
- producenter
53% KVINNOR
47% MÄN
Vad tyckte besökarna om ett enskilt program de besökt?
57%
Mycket bra
40%
Bra
3%
Varken eller
Hur upplevde besökarna forskaren de lyssnat till?
52%
Intressant
42%
Mycket bra
6%
Bra
Är Forskartorgets publik återkommande?
40% hade besökt Forskartorget flera gånger förut.
40 % var förstagångsbesökare på Forskartorget.
20 % hade besökt Forskartorget en gång förut.
Hur hade besökaren fått kännedom om Forskartorget och programmet?
Här fanns möjlighet att lämna fler än ett svar.
Allra bästa med Forskartorget
”Otroligt allsidigt, oväntat och nördigt på ett bra sätt”
”Att man lär sig något nytt”
”Kul med varierad forskning”
”Bra med korta föreläsningar”
”Aktualiteter”
”Inte så stressigt som på andra scener och monterprogram”
”Enkelt att kunna ta del av forskning”
”Att ljudet fungerade”
”Koncentrerad vetenskap”
”Bra att forskning synliggörs på Bokmässan”
”Lära sig nytt”
”Intressanta ämnen”
”Intressanta föreläsningar”
”Stolarna och människorna”
”Mysigt”
”Snabb komprimerad information”
”Presenterar forskning på ett lättillgängligt sätt i det lilla korta formatet”
”Forskartorget live”
”Kort och koncist”
”Nya infallsvinklar”
”Nästa år!”
”Viktigt och kreativt”
”Presenterar relevant forskning för mitt yrke”
”Program på vetenskaplig grund”
”Är lättillgängligt att lyssna på olika ämnen”
”Vetenskap med bredd”
”Vetenskap i No-ämnen”
”Intressanta frågor och sakligt”
”Intressant ämne – lite för kort”
Forskarkiosken
Efter varje program som presenterades på Forskartorgets scen hade besökaren möjlighet att prata med forskaren, bläddra i och köpa böcker, om sådan fanns. Allt detta i Forskarkiosken alldeles intill scenen. Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, även en av Forskartorgets partner, exponerade sin publikation, Forte Magasin, utplacerad i tidningsställ på torget och intill Forskarkiosken.
Forskarnas uppfattning om Forskarkiosken är att det var ett mycket bra inslag. Att det är utmärkt att ha en särskild plats för efterdiskussionerna. Några av forskarna svarade att de missade den möjligheten. En av forskarna svarar att det hade varit trevligt med lite mer tydlig yta var man skulle stå och samtala.
Besökarnas gillar också Forskarkiosken.
48 procent av besökarna svarade att det är bra att möjligheten finns. 35 procent svarade att det är mycket bra. 15 procent svarade med alternativet att de inte kände till Forskarkiosken och 2 procent svarade varken eller på den här frågan.
Forskartorgets utställningar
I år, precis som i fjol (2023), samarbetade Forskartorget med sajten forskning.se. Representanter för sajten fanns på plats och delade ut information samt pratade med förbipasserande besökare på mässan och till Forskartorget. Årets två övriga utställare var Appell förlag och Stockholmia – forskning och förlag. Förlagen fanns på plats och presenterade sin utgivning av böcker. Böckerna fanns även till försäljning under mässans samtliga dagar och flera av förlagens aktuella böcker presenterades i samband med program på scen. Besökarna kunde också fritt ta ett exemplar av Forte Magasin, om aktuell folkhälsa.
Hur upplevde våra utställare året?
Utställarna är mycket nöjda med sitt deltagande och tycker att allt fungerat över förväntat. Det kändes mycket bra att få vara utställare på Forskartorget, helt rätt plats och sammanhang för oss att synas i. Mer öppet, socialt och inbjudande än om vi skulle tränga in oss själva i en egen mini-monter. En av utställarna säger att syftet med att synas i utställningsdelen är att berätta för så många som möjligt att vi finns och vad vi kan erbjuda. Årets utställares främsta målgrupper är allmänhet, särskilt historieintresserad allmänhet, lärare och bibliotekarier.
Skulle du rekommendera någonannan att besöka torget?
97%
Ja
3%
Kanske
Kommer du själv att besöka torget igen?
95%
Ja
5%
Nej (med tillägget att de skulle åka hem efter programmet de lyssnat till)
VAD TYCKTE FORSKARNA SJÄLVA?
Här följer synpunkter från 20 tillfrågade forskare som deltog i årets program.
Varför vill du medverka på Forskartorget?
Forskarnas främsta syfte att delta i program på Forskartorget är att presentera sin forskning. Att skapa intresse för forskning och sprida viktiga resultat till allmänheten. Någon av forskarna svarar att syftet är att åstadkomma lite folkbildning. En annan svarar att synliggöra forskning till en bredare krets. En av forskarna svarar att det är viktigt att representera sitt universitet och lyfta forskning på konstnärlig grund. En av forskarna hoppas på forsknings-
samverkan och att förmedla forskning till en publik utanför vetenskaps-samfundet. Flertalet forskare svarar att de har som syfte att presentera huvudidéerna i en ny bok och att sprida forskningsresultat via boken.
”Tack för ett trevligt arrangemang, kommer gärna tillbaka.”
”Jag tycker ett av de främsta syftena med forskningen är att sprida den till en större allmänhet. Forskartorget bidrar till just det”.
”Jag ville få möjlighet att nå ut med min forskning till en publik jag normalt inte når”.
”Jättespännande att få vara med och viktigt. Trots stenhård konkurrens om uppmärksamhet så nådde programmet ut!”
Vilka vill forskarna själva nå?
Över hälften av de tillfrågade forskarna svarar att de vill nå allmänheten. Någon uttrycker, nå den s.k. allmänheten. En annan svarar, nå den intresserade allmänheten. Ett par forskare svarar att de önskar nå andra forskare. Nästan lika många svarar att de vill nå lärare och andra akademiker. Många av de tillfrågade svarar att de önskar nå potentiella läsare av populärvetenskaplig litteratur.
Tycker forskarna att informationen fungerat bra inför deltagande?
Forskarna tycker att informationen har fungerat utmärkt. Väldigt smidigt och tydligt. Informationen inför deltagande till forskarna kommer i första hand från respektive programarrangör. Forskartorgets personal lämnar i sin tur information till arrangören. I undantagsfall har Forskartorgets personal direkt information med forskarna.
Marknadsförde forskarna själva sina program?
På frågan om forskarna själva marknadsfört programmen på något sätt svarar de flesta att de gjort organiska inlägg på sina sociala medier, som Instagram. Linkedin och X. Forskare som representerade ett bokförlag svarar att deras förlag spred information om programmet via förlagets sociala medier. En del av forskarna som representerade en högskola eller universitet har svarat att de tipsat studenter och personer i olika nätverk om programmen och även via fakulteternas interninformation, som nyhetsbrev.
Hur upplevde forskarna Forskartorgets placering och service vad gäller scen, teknik och årets konferencier?
Många svarar att allt var utmärkt. Forskarna är mycket nöjda med scenens placering, teknik och årets konferencier. Uppskattar att scenen är vänd mot väggen, många besöker ändå programmen men det känns mer intimt. Placeringen av scenen var så bra, avskild från andra aktiviteter på golvet. Det blev så att säga ett mer slutet rum än i montrar mitt på mässområdet. Bra att man inte stördes av omkringliggande aktiviteter. Någon svarar att det var ett proffsigt bemötande och gott om plats för lyssnare. Ett par forskare nämner att de önskar tillgång till en föredragshållarvy under genomförande av sitt program. Någon önskar få skicka in bildspel i förväg till tekniker i stället för att lämna över det på plats till tekniker. Någon nämnde att ståbordet på scen skymde promptern något.
Vi ställde frågan om forskarna skulle rekommendera sina kollegor att delta?Samtliga tillfrågade svarar ja på frågan. Ofta med tillägget, absolut. De tycker deltagandet på Forskartorget var ett trevligt arrangemang och skiljer sig från många andra åtaganden de deltagit i. Nu är det också lätt att förklara för kollegor hur allt fungerar på Forskartorget. En av forskarna svarar att det är förhållandevis tidskrävande och om det hade gått att se genomförda program i efterhand hade det varit enklare att motivera insatsen till kollegor.
”Jättefint ordnat. Det kändes smidigt och professionellt. Trevligt gäng som arbetade med Forskartorget. Det fungerade så bra med teknik och logistik. Uppskattar att det fanns utrymme att hänga av sig, skåp och vatten och frukt för en paus”.
På plats i år hade Forskartorget en konferencier som var ett samarbete med Vetenskapsfestivalen. En filmare som var ett samarbete med Region Västerbotten. En tekniker, en fotograf och fyra publikvärdar.
FORSKARTORGETS PARTNER
Huvudfinansiär: Kungl. Vitterhetsakademien. Medarrangör: Vetenskapsrådet och Forte. Med stöd av Riksbankens Jubileumsfond.
.