Vad har din forskning handlat om?
I flera projekt har jag undersökt prostitutionens historia med Stockholm som exempel, från 1700-talets koppleri och horbaler till 1800-talets reglementering och tillståndshus. Jag intresserar mig för hur sexhandeln hänger samman med stadens förvandlingar och det anpassningsbara horstigmat. Ingången är oftast människan, från Ulla Winblad till Anna Johannesdotter – men i min senaste forskning har jag istället intresserat mig för en rumslighet; närmare bestämt bordellen.

Vad berättade du om på Forskartorget?
Tillsammans med Karin Carlsson berättade jag om antologin Bakom stadens kulisser, som tar läsaren med till glömda, gömda eller förbjudna rum. Mitt bidrag i antologin handlar om bordellernas historia med utgångspunkt i den försvunna Norra Smedjegatan – det sena 1800-talets värsta bordellstråk, mitt i stadens centrum.
Med Mia Skott hade jag ett samtal om kvinnliga försörjningsstrategier i 1700-talets stad, då det krävdes både list, mod och skicklighet för att navigera på stadens scen. Skotts tapetmakerskor och mina ”horor” har en del gemensamt – somligt tyder rent av på att de ibland kunde vara samma personer.

Vad läser du helst själv när du får tid?
I mitt jobb läser jag förstås mycket facklitteratur. Att kunna resa i tid och rum med skönlitteratur är verkligen lyx och ledighet. Det är för lite av den varan. Senaste läsupplevelsen var Abdulrazak Gurnahs Paradiset. Annars läser jag gärna svenska författare, senast Kerstin Ekmans Löpa varg och Klas Östergrens Två pistoler. Bägge var fantastiska. Men nu ser jag fram emot att återvända till 1800-talet och en sommar fylld av klassisk skräck, då jag precis fyndande tre band av Edgar Allan Poes samlade noveller på antikvariat.

Rebecka Lennartsson var aktuell i två program på årets Forskartorg:

Söndag 25 september, kl: 10.25–10.40
Tapetmakerskor och horor till liv på arkiv. Medverkande i programmet var även Mia Skott, författare och föreläsare.
Arrangör: Stockholmia – forskning och förlag

Söndag 25 september, kl: 11.15–11.30
Bakom stadens kulisser – Kök och bordeller. Medverkande i programmet var även Karin Carlsson, fil.dr i historia. Programmet skedde i samarbete med Kriterium.
Arrangör: Stockholmia – forskning och förlag

Aktuella böcker:
Tapetmakerskor. Självständiga yrkeskvinnor i 1700-talets Stockholm

Stockholmia forskning och förlag

Bakom stadens kulisser. Genus och gränser i Stockholm 1800–2000
Stockholmia – forskning och förlag

Foto: Fernanda Aragão